Europa - Europa 300+500 Holland

Europa - Europa 300+500 Holland

Počet osob: 4 až 6

Cena: 2290 až 3440 EUR

Třída: Standard

PÉNICHETTE  ÉVOLUTION® E950

PÉNICHETTE ÉVOLUTION® E950

Počet osob: 4 až 4

Cena: 1610 až 2765 EUR

Třída: Standard

Pénichette Classic - P1106FB

Pénichette Classic - P1106FB

Počet osob: 5 až 7

Cena: 1400 až 2660 EUR

Třída: Economy

Pénichette Flying Bridge - P.1500FB

Pénichette Flying Bridge - P.1500FB

Počet osob: 8 až 12

Cena: 3360 až 5145 EUR

Třída: Premium

Pénichette Classic - P.935/W

Pénichette Classic - P.935/W

Počet osob: 3 až 5

Cena: 1120 až 2275 EUR

Třída: Economy

Pénichette Classic - P1107/W

Pénichette Classic - P1107/W

Počet osob: 5 až 7

Cena: 1225 až 2450 EUR

Třída: Economy

Pénichette terrasse - P.1500R

Pénichette terrasse - P.1500R

Počet osob: 8 až 12

Cena: 2695 až 4270 EUR

Třída: Standard

Europa - Europa 700

Europa - Europa 700

Počet osob: 6 až 7

Cena: 3185 až 4935 EUR

Třída: Premium

Pénichette Flying Bridge - P.1020FB

Pénichette Flying Bridge - P.1020FB

Počet osob: 4 až 5

Cena: 2205 až 3675 EUR

Třída: Premium

SEDAN 1000/10/20

SEDAN 1000/10/20

Počet osob: 6 až 8

Cena: 1447 až 2411 EUR

Třída: Standard

GRAND CONFORT 1350/1350VIP

GRAND CONFORT 1350/1350VIP

Počet osob: 8 až 10

Cena: 2600 až 4000 EUR

Třída: Premium

SEDAN 1150

SEDAN 1150

Počet osob: 6 až 10

Cena: 1700 až 2600 EUR

Třída: Standard

Estivale OCTO Nicols

Estivale OCTO Nicols

Počet osob: 8 až 10

Cena: 2350 až 3600 EUR

Třída: Premium

Estivale DUO

Estivale DUO

Počet osob: 2 až 5

Cena: 1350 až 2100 EUR

Třída: Premium

NICOLS  Sedan PRIMO

NICOLS Sedan PRIMO

Počet osob: 2 až 4

Cena: 998 až 1664 EUR

Třída: Premium

23.03.2014

Hausbótem za vínem: degustační plavba Burgundskem

Mezi Canal de Bourgogne, Saône, Canal du Centre a Loárou můžou milovníci vína vychutnat nejušlechtilejší moky z vinařství podél kanálů - vše z paluby lodě.


Hausbótem za vínem: degustační plavba po burgundských kanálech

V Burgundsku je téměř 1200 km vodních cest a většinu z nich již nepoužívá obchodní přeprava. Plavba hausbótem je zde tedy jednou s nejlepších možností k poznání historické vinařské krajiny. Mezi Canal de Bourgogne, Saône, Canal du Centre a řekou Loire se milovníci vína můžou potěšit vychutnání těch nejušlechtilejších moků z početných vinařství podél své vodní cesty.

Mezi přístavy Joigny a Montbard na Canal de Bourgogne plujete kolem obce Chablis, která přivítá své návštěvníky svým proslulým bílým. To můžete vychutnat při návštěvě během krátké přestávky v nádherném městečku Tonnerre, jenom několik km od Chablis

Vinařství podél Canal de Nivernais

Kanál Nivernais se vine vyhlášenými vinařskými vesnicemi – Chablis, Irancy, Vincelles, Tannay…Téměř každý správce zdymadla je tak trochu vinař a rád se pochlubí. Vábivá jako lahev Chablis, je krajina a architektura regionu Nivernais. Staré městečká jako Clamecy a Châtel-Censoir, křesťanský klenot - katedrála ve Vézelay a restaurace v Joigny a Auxerre patří zde do vašeho programu.

U burgundských vín je klíčový původ, protože odrůda je jasná – červené "burgundské" pinot noir a gamay, bílé chardonnay a aligoté, jež se hojně používá na proslulé burgundské perlivé ́ crémant.

Sklepy, kde zraje perlivý crémant, si prohlédněte ve vinařství Bailly Lapierre (u vísky Bailly). Ve svahu nad řekou se skrývá obrovský labyrint sklepů plných lahví a žánrových soch a reliéfů. Na ochutnávku červených a růžových vín si zajeďte na kole, např. 4,5 km z městečka Vincelles do vinařské vesnice Coulanges la Vineuse. Nebo se vydejte na druhý břeh, kde se rozprostírají vinice Irancy.

 

Tannay nedaleko další základny v Corbigny je další hezká vinařská obec. Zde můžete ochutnat známá bílá vína. Kostel ze 14. stol. a staré domy si ale prohlédněte ještě před návštěvou sklepů. V hezkém okolí leží jižně zámek Château de Pignol.

Po burgundské Loáře od Sancerre k Pouilly
U městečka Briare začíná pro hausbót plavba po Canal Lateral du Loire - postranním kanalu Loáry. Briare se zde chlubí proslulým kanálovým mostem, skvostem technické architektury a stavitele Eiffela. Hned poblíž mostu se nachází Hostellerie le Canal - výborná a doporučená restaurace. Kanál je 300 let starý a malebné vesničky kolem kanálu vytváří kouzlo krajiny.

Než svým hausbótem doplujete k vinařstvím Loáry doporučujeme návštěvu v La Charité-sur- Loire. Kostel Notre-Dame, svého času důležitá etapa na poutní cestě sv. Jakuba do Compostely, sehrál významnou roli v mocenských strukturách opatství z Cluny. Asi 4 km od mostu v Champalay leží Pouilly-sur-Loire se svými světoznámými bílými loárskými víny (na pravém břehu). Odsud začínají pro krajinu typické vinice a zámky. Přes Chatillon a Hameau de l’Etang (s vinnými sklepy) dorazíte konečně k Sancerre, nádhernému místu se svými proslulými vinicemi a sklepy. Vinařství v regionu Sancerrois se rozprostírají po levém břehu a vyrábí vynikající bílá vína, která se nejlépe hodí k malým kulatým kozím sýrům z Chavignol, ale také chutnají úžasně s rybími pokrmy. Výstup k vesnici Sancerre je sice obtížný ale výhled přes údolí Loiry a město Vám oplatí veškerou námahu.

Po Canal du Centre do metropole burgundského vinařství

Canal du Centre se vine podél vinic Chalonnaise a Beaune. Uprostřed vinařství, nedaleko kanálu leží početné vinařské vesnice jako Mercurey, Rully, Maranges nebo Montrachet.
Základna hausbótů v St.Léger-sur-Dheune na Canal du Centre se nachází jenom 25 km od Beaune, metropole burgundského vinařství, tedy 
 v oblasti nejlepších burgundských vinic. Táhnou se po okolních kopcích lemujících kanál kam oko dohlédne. Směrem na (severo)východ vede kanál podél proslulých vinic Côte Châlonnaise. Podél údolí řeky Dheune se klikatí kolem hezkých vesnic se sklepy vinařů jejichž staré zdivo zdobí pestré glazurované tašky. Zde, na úpatí Chalonnských kopců se nachází vinice, se jmény, které se staly legendou: Santenay, Rully, Mercurey nebo Givry. Patří k dobře známým burgundským crus. V další oblasti jsou to Côte des Maranges, které jsou prodloužením těch beaunských a chalonnských. 

Vinice v Mercurey patří k nejstarším co se týče francouzských kvalitních vín a vyrábí hlavně červená vína. Zařazuje se mezi to nejlepší, co na svazích mezi Beaune a Nuits vyroste. Někteří znalci dokonce tvrdí, že patří k nejlepším v celém Burgundsku. Je tedy nemyslitelné plout kolem a neochutnat tento pověstný mok.

Malá obec Rully je proslulá svým Chardonnay a Pinot Noir. V Maranges taky vykvasí vynikající červené s vůní červeného ovoce a lékořice. Jedno z nejlepších vín celého Burgundska je však Montrachet, bíle víno ze stejnojmenné oblasti. Tento „Grand Cru“ je jedno z nejdražších bílých vín, známo svým květinovým buketem a čerstvou chutí. Ale zastavit se dá také v Chagny, které je významným místem burgundské gastronomie. A také zdejší vinařství jsou pozoruhodná svojí bohatou architekturou v malých vesničkách, jako např. Rully se zámkem z 12. stol. 

Degustace na vodě vede dál po řece Saône až do oblastí Mâconnais.

Tam narazíte na Pouilly-Fuissé, bílé víno, které se pěstuje v obcích Chaintré, Fuissé, Solutré-Pouilly a Vergisson. Charakteristické pro lehké Pouilly-Fuissé je jeho bohaté tělo, což je také důvod, že dostalo přezdívku “Král z Maconu”. Pouilly-Fuissé roste na podloží bohatém na fosilie a má květinovou vůni, která také nese jemný dotek lískových oříšků a medu. Ale POZOR ! nespleťte si Pouilly-Fuissé s Pouilly-Fumé, které má mírně kouřové aroma. Proto si ho lze nejlépe vychutnat s korýši nebo jemnými uzeninami.

Prohlídka menších i velkých vinných sklepů s degustací ve vesničkách podél kanálu patří prostě k plavbě hausbótem. 

 

Video:

 

Marian S Sucha 2020 ©

Informace o přístavech, lodích, trasách a itineráře:  >>>>

 



« Zpět na hlavní stranu

Rychlý kontakt

HAUSBOAT CHARTER EUROPA

ZASLAT EMAIL mail

Tel.: +420 777 024 399

Dotaz na loď